За дома

Върбовите клонки – свежа декорация за празнична трапеза

13.04.2011г. / 10 02ч.
Аз жената
Върбовите клонки – свежа декорация за празнична трапеза

Остана съвсем малко до Цветница, а тогава традицията повелява да отидем до църквата за осветени върбови клонки. Освен традиционния венец от върба, който закачаме на входната врата против зло и болести, можем да направим красива декорация за празничната трапеза от свежите върбови клонки.

Ако в дома ви има именник, тогава съвсем няма да имате време за декорация покрай подготовката за гостите. В този случай клончетата са перфектна украса и ще впечатлят всички.

Постелете покривка на цветя или пък с великденски мотиви. Можете да разпилеете клонките в средата на масата, както пръчиците в играта Микадо. Подредете върху клонките главичките на различни цветя – пролетта е сезонът на нарцисите, лалетата и зюмбюлите, но и няколко рози ще направят декорацията истински празнична.

Ако пък сте приготвила повече ястия, легналите клонки ще заемат място на трапезата. За това можете да ги сложите в красива кристална ваза или пък в керамична, която да е в тон със салфетките или чиниите. Все пак само върбови клонки във ваза ще е скучно. Вариантите са два – или да добавите цветя, или да закачите по тях продухани боядисани яйца на панделки. Не слагайте едновременно цветя и яйца при върбата – ще стане твърде шарено.

За да спазите обичая и да не боядисате яйцата преди Велики Четвъртък, вземете от магазина яйца на панделки. Те са достатъчно леки и няма да огънат върбовите клонки.

Тъй като декорацията с върба ще е акцентът на масата, изберете чаши и чинии без натрапливи мотиви. Същото важи и за салфетките – ако и по тях има цветя или яйца, рискувате да прекалите и да стане твърде кичозно.

Прочетете още:

Коментирай
Здраве и красота