Върбови клонки за здраве и плодородие! Цветница е

Имен ден празнуват близо 175 000 българи
33
Върбови клонки за здраве и плодородие! Цветница е
Снимка: Impact Press Group

Православните християни отбелязват днес Цветница, наричана още Връбница.

Един от най-големите пролетни празници се пада пада в неделята след Лазаровден и е точно седмица преди Великден. Според църквата на този ден е тържественото влизане на Исус Христос в Йерусалим преди еврейската Пасха.

Според обичая сутринта над портите на всяка къща се закачват венчета от върбови клонки, които предпазват от зло и носят плодородие.

Осветяването на върбичките се извършва на всенощното бдение в събота вечер. След богослужението християните отнасят клонките в домовете си за здраве. Според народните вярвания осветената върба има предпазна и възпроизвеждаща сила, затова тя се държи цяла година пред домашната икона.

Около 175 000 са българите, носещи имена на цветя и растения. На всички тях – честито!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: цветницаВръбница
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
2
 
! Отговори
вероучение преди 12 години
Не пишете подобни глупости като заглавие така извадате вашата неконпетентност и липсата на елементарни познания в православното християнство!Върбовата клонка символизира палмовите клонки с които е посрещнат Исус Христос В Йерусалим.Осветени са се оставяли за да се покаже, че това е християнски дом и че този дом е пречестен и очаква Възкресението! Стига с тези елементарни и безкрайно глупави битово-фолклорни обяснения!Не всичко се обяснява с храната, здравето,чесъна и шарените торби на бабите ви
25
0
 
1
 
! Отговори
кикиберъ преди 12 години
По една върбова тояга па впарламента яко върти удри,сучи мама им стара комунисти,атакисти, костовисти,царисти,ислямисти,а на БАТЕ БОЙКО РЪКА ДА МУ ЦЕЛУВАТ.
24
1
 
7
 
! Отговори
Дедо Йоцо преди 12 години
*** ни е народеца, затуй си пати от простотията, па сетне друг му е крив! Че празнувайте си баба Марта, тричайте си кучета, колете петли за плодородие и телета за умилостивяване, като древните юдеи, па сетне чекайте спорна година от Господа! Чекайте, има да чекате... Суеверие и Христиенство под един покрив не се погаждат, дедовите, изберете едно от двете и се кланяйте нему! Но ако изберете езичеството, не се пишете христиени сетне, нито се кръщавайте или венчавайте, нито опявайте мъртвите си!
23
5
 
4
 
! Отговори
антиЕС преди 12 години
до Дедо Йоцобраво,че им го каза,че ми писна на всеки стар български празник да ми истипосат и някъв християнски,не разбраха ли че няма да си забравим българските празници от езическо време,баси и наглите християни
22
4
 
1
 
! Отговори
Йоцо преди 12 години
Спазвай християнските суеверия, българино, и продължавай да спиш непробудно!
21
2
 
4
 
! Отговори
У преди 12 години
Застрояват 2/3 от Морската градина на Варна от 28.03.2012НА ВИ "ЦВЕТНИЦА" ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ !!!
20
1
 
6
 
! Отговори
Дедо Йоцо преди 12 години
Православните христиени празнуват днес "Вход Господен в Йерусалим", а "Цветница" празнуват езичниците, господа редактори! Ама вий отде да знаете таз тънкост, то не е и ваша работа де, от вас се иска да популяризирате според силиците си езичеството, то винаги е на мода. Върбовите клонки днес символизират палмовите вейки отпреди 2000 години, при посрещането на Спасителя на човеците в Йерусалим. Тези клонки не са "за здраве", другари, те са просто символ. За здраве има Св. Литургия рано сутринта...
19
2
 
2
 
! Отговори
D.Ivanov,Sliven преди 12 години
Chestit praznik na Prezidenta i Viceprezidenta.Jivi,zdravi i smelo napred !
18
0
 
9
 
! Отговори
Яна преди 12 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК,на всички българи по света където и да се намират.Бъдете живи и здрави и дано Бог помогне на България да се оправи и да се завърнете живи и здрави по родните си места.
17
2
 
8
 
! Отговори
цветанка преди 12 години
Само с върбови клонки няма да има здраве и плодородие....трябва и мимимално количество пари, г-да министри и депутати !А вий днес сте на богати трапези на нашия гръб, нали !
16
0
 
22
 
! Отговори
!!! преди 12 години
Вчера по пътищата - де що имаше върба, беше наптрупана с ***, кършещи клонки. Лично бях свидетел на това! Не позволявайте една хубава идея да се превръща в брулене и чупене заради пари!!!
15
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На този ден *** евреин Исус бил влязъл в Йерусалим.Голям празник, голямо нещо.
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
няма що...много е божествено да окършиш дърво,или да заколиш жертвено животно !...я по-добре си кажете НАЗДРАВЕ за хубавия ден с име на цвете !
13
6
 
10
 
! Отговори
Samodiva преди 12 години
Обичам ви хора ! Бъдете добри и ще познаете БОГА !
12
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лека му пръст на професора!Защооооооо професоре?Защо се върна в тая *** и опикана държавица?Носталгията ли те ядеше толкова години,че остави всичко там хубаво и се прибра в ***?Почивай в мир!
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На ТИКВАТА крадлата и тя ли празнува???????
10
1
 
17
 
! Отговори
Samodiva преди 12 години
Да са живи и здрави всички , които носят име на цвете !Господ да е винаги с тях ! Да е живо Името им!
9
7
 
10
 
! Отговори
СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ преди 12 години
Почина професорът, нахапан от кучетаБотьо Тачков е имал е сериозни проблеми със сърцето през цялото време, въпреки че раните от ухапванията са зараствалиНовиниВ 5.30 ч. тази сутрин във ВМА почина професор Ботьо Тачков, който беше нахапан от глутница кучета, съобщиха от болницата.88-годишният мъж е починал от многоорганна недостатъчност.Той е имал е сериозни проблеми със сърцето през цялото време, въпреки че раните от ухапванията са зараствали.Възрастният мъж беше приет на 28 март в изключително тежко състояние.Той беше в безсъзнание и на изкуствена вентилация, с множество разкъсно-контузни рани и фрактури по главата, лицето, ръцете и краката.По време на инцидента той бе претърпял голяма кръвозагуба, а в резултат на тежкия шок получи и тежка сърдечна криза.още по тематаПо нов начин ще определят агресивните кучетаПо нов начин ще определят агресивните кучета48 коментара към статията 48 | Статията е разгледана 8650 пъти865005.04.2012Фандъкова: Няма да отстъпя за агресивните кучета341 коментара към статията 341 | Статията е разгледана 62977 пъти6297702.04.2012Нови обещания за бездомните кучета в София46 коментара към статията 46 | Статията е разгледана 9581 пъти958129.03.2012Професорът бе нападнат от глутница кучета в столичния квартал "Малинова долина", докато се разхождал близо до общежитията на преподавателите на Американския колеж.Макар у нас да е малко познат, роденият в Перник проф. Ботьо Тачков е един от известните българи в Америка, където имигрира още през 60-те години, припомня в. "Сега".Завършил икономика в СУ, в САЩ той става научен сътрудник в Колумбийски университет и прави докторат, а после започва кариера на Уолстрийт.Следват работа в Държавния департамент на САЩ, в Световната банка, в ООН, както и преподавателска дейност в американски и германски университети.Проф. Тачков има няколко книги и е владеел редица езици.Случаят предизвика остри и противоречиви реакции и оживени дебати в обществото. Кучетата от глутницата бяха изловени, за да бъдат евтаназирани.Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обеща да бъдат взети мерки за промяна на сега действащия Закон за защита на животните, който е в сила от 2008 г., като не изключи евтаназията да залегне в него.Софийският кмет Йорданка Фандъкова пък поиска да отпадне възможността да се гледат кучета "под надзор". Тя отказа да даде пари за построяването на "луксозни" приюти, обаче, поради огромната цена на едно такова съоръжение. Тя подчерта и важността на чипирането и проверките на собствениците, за да няма изхвърлени на улицата животни.Междувременно организации за защита на животните обвиниха властите, че не си вършат съвестно и правилно работата и превръщат кучетата в изкупителна жертва, докато виновните са те.
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На всички именници,много здраве и щастие!
7
5
 
22
 
! Отговори
минаващ преди 12 години
Нищо божествено няма в чупенето на клони за кеф или суеверие!!!